Salut !
Astazi vreau sa vorbim despre incalzire si stretching.
Este o diferenta intre cele 2 si anume, momentul cand le faci. Incalzirea se face inainte de efort, stretchingul se face dupa efort.
Incalzirea.
Asa cum poarta si numele, consta in cresterea temperaturii corpului. Faci incalzire atunci cand incepe sa iti fie mai cald decat la inceput, poate chiar simti nevoia sa dai o bluza jos. Incalzirea poate fi: alergare, joc de glezne sau pentru noi rulaj pe bicicleta.
La fotbal faceam incalzire 5 ture de stadion, cu joc de glezne si tot felul de exercitii. La sala faceam 10 minute pe bicicleta, inainte de concurs am o rutina bine stabilita la incalzire despre care vei afla in curand. Incalzirea pentru antrenamentul cu bicicleta consta in rulaj timp de 20-30 de min fara sa fortezi, la puls de baza.
Despre incalzire vreau sa intelegi un lucru interesant. Cu fiecare grad celsius cu care temperatura corpului tau creste, cu atat esti capabil sa oferi mai multa putere (watti). Echivalentul este 1 grad celsius = 5 watti
Stretching.
Obisnuiam sa fac stretching inainte de startul fiecarei competitii, ma simteam fain dupa exercitii, mai elastic, mai dezmortit. Apoi am auzit de la un prieten kinetoterapeut ca stretching-ul se face dupa antrenament sau competitie, pentru ca muschii sunt incalziti si e mai bine.
Sfatul meu este sa il faci cand simti tu ca ti se potriveste,nu cred ca este gresit nicicum, decat sa nu faci deloc. Oricand l-ai face, nu fa exercitiile pana la extrem, sa te doara. Fa-l sub forma de joaca. Am un prieten care facea stretching in fiecare dimineata pana il durea si acum am aflat ca are dureri mari din aceasta cauza, pentru ca dimineata muschii sunt cel mai putin elastici, abia s-au trezit. O alta greseala pe care a facut-o este ca el facea stretching static, adica se punea intr-o pozitie si se tot intindea, in loc sa faca miscari repetitive si usoare asa cum vezi in video mai jos.
La ce ajuta stretching-ul ?
- la intinderea PROGRESIVA si REPETITIVA a muschilor si tendoanelor care devin astfel mai elastice si mai putin predispuse la intinderi si rupturi.
- la eliminarea acidului lactic si reziduurilor din muschi
Iata mai jos cateva exercitii pe care eu le urmaream:( foarte important este sa faci miscari conform sagetii, nu doar te pui in pozitia aia si astepti 30 secunde, vezi video de mai sus)
Orice intrebare sau nelamurire ai, oricat de mica, te rog sa imi scri ca sa lamurim sa nu faci greseli.
Vezi aici si un scurt video: https://youtu.be/ZdPTc9YGK8Y