Pasul 5 din 50 de lucruri noi despre ciclism !

Mai jos am pregătit doar scurte fragmente din capitolul cu interviuri cu sportivi de top din ţara noastră. Vreau ca prin ideile lor, ei să fie un exemplu pentru tine, să te inspire şi să te motiveze.

            1. Elisei Miron, un nume cu rezonanţă pentru scena ciclismului din România.

cartea De la zero la campion

  • Ce sfat ai pentru începători ?

Cereţi sfaturi oamenilor cu experienţă şi documentaţi-vă bine despre tot ce presupune ciclismul, altfel pierdeţi timp preţios ca să descoperiţi totul pe cont propriu.

  • Care consideri că este secretul succesului în ciclism ?

Dacă l-aş şti şi l-aş spune, n-ar fi secret. Dacă l-aş şti şi nu l-aş spune, aş avea succes. Nu e nici un secret, însă cred că succesul în ciclism vine după multă muncă, multă dăruire, ambiţie şi sacrificii. […]

           2. Robert Dobai J – sportiv în cadrul echipei Nomad Merida CST, campion naţional Elite.

  • Cum îţi structurezi antrenamentul de-a lungul perioadei anului ?

Sezonul meu e împărţit în trei perioade în funcţie de care diferă durată, intensitatea şi tipul de antrenament. În prima parte a sezonului, scopul principal este acela de a petrece cât mai mult timp în şa, la o intensitate mică spre moderată. De obicei ieşirile durează undeva la 3-4 ore, însă pot ajunge o dată pe săptămână şi la 6-7ore. Ideea principală e să menţin pulsul în zonele inferioare (60- 70% din pulsul maxim), cu o cadenţa peste 90 rpm... [...]

           3.Bogdanescu Laurenţiu – Vicecampion national.

  • Cum începi pregătirea unui sezon?

După ce se termină un sezon competiţional fac pauză maxim 3 săptămâni, după care revin cu pregătirile pentru sezonul ce urmează. Pentru mine, pregătirea unui sezon competiţional este precum construcţia unei case: faci fundaţia foarte foarte stabilă, după care începi să clădeşti şi să urci etajele.

  • Ce te motivează ? în perioadele dificile,  în perioadele fără sponsori sau fără succese ?

Motivaţia este una, iar dacă ai un vis, nu renunţa la el indiferent cât de greu este şi câte piedici întâmpini. Ce nu te ucide te face mai puternic, iar dacă e să renunţi oare poţi trăi cu gândul "Cum ar fi fost dacă nu aş fi renunţat?..." Cred că momentele fără succes sunt lecţii, dacă ai ochi să le vezi.

            4. Madaras Attila – campion national ELITE

l . Ce face diferenţa între tine şi restul ?

Între mine şi restul nu prea este mare diferenţă, depinde cu ce ambiţie începem totul şi dacă avem, sau nu, motivaţii.

l  . Ce sfat ai pentru începători ?

Sfatul meu pentru începători este că niciodată să nu se lase bătuţi, tot timpul să aibă motivaţii şi nu în ultimul rând să se bucure de natura înconjurătoare.

5. Marius Petrache - 25 de titluri de Campion Naţional la diferite
probe de ciclism cum ar fi şosea , velodrom , ciclocros şi mountainbike.
Este considerat sportivul complet, reuşind să câştige în aproape toate
ramurile ciclismului.

"Pregătirea psihică mă ajută să
abordez toate ramurile ciclismului."

  • Marius, când vine vorba de performanţe, CV-ul tău
    e incredibil. Cum ai reuşit să acumulezi atâtea trofee?

Marius Petrache: Mulţumesc. Nu e un mare secret. Acumularea trofeelor a fost rezultatul antrenamentelor, a implicării şi a seriozității cu care m-am pregătit.

  • Eşti specializat în mai multe probe. Care e secretul
    performanțelor și care este atuul tău, ţinând cont că, de obicei, îţi
    trebuiesc calităţi distincte pentru a câştiga o anumită probă de
    ciclism?

Marius Petrache: Aşa cum ai menționat în întrebare, pentru a fi specializat în mai multe probe, ai nevoie de calități diferite. Pentru toate probele de ciclism la care am alergat, am avut o lejeritate în a le practica probabil datorită talentului și a ușurinței cu care acumulam informații, a organismului care îmi permite să mă adaptez la diferite condiții de concurs și poate, cel mai important, a pregătirii psihice, neavând blocaje mentale în condiții de presiune și care mă ajută să abordez toate ramurile ciclismului.

6. Kelemen Arpad

2. Cât de mult te antrenezi? Doar cu acest lucru te ocupi
sau și lucrezi?
Da, lucrez, sunt administratorul unei rețele IT al unei fabrici, trăiesc “viață normală". Merg aproape în fiecare zi cu bicicleta la muncă, dimineața, pe asfalt, 26 de kilometri și înapoi, după muncă, 35 km pe off-road, între munți, cu diferență de nivel relativ mare. În afară de asta, mă antrenez și pe distanțe mai lungi, ceea ce durează între 4 și 5 ore, o dată pe săptămână.

3. Te antrenezi mai mult singur sau împreună cu alții?
Care sunt avantajele și dezavantajele în cele două cazuri? Mă antrenez întotdeauna singur, pentru că așa nu trebuie să-mi adaptez ritmul la nimeni, nu trebuie să vorbesc sau să mă opresc și astfel e mult.

7. Logigan Lucian – Multiplu campion naţional XCO/XCM
categoria Elite.

  • Când începi pregătirea unui sezon?
    Lucian: În general, de prin decembrie încep să fac acumulare de km sau rulou, dar în combinaţie şi cu exerciţii de forţă/alergare/ski.
  • Cum îţi structurezi antrenamentul de-a lungul perioadei anului?
    Lucian: Mă pregătesc pentru câteva vârfuri de sezon, în funcţie de obiectivele din fiecare an.

Acestea sunt doar cateva intrebari dintr-un total de 84 de intrebari. Restul le poti descoperi, citind cartea "De la zero la campion".

Poti face o comanda directa aici: Comanda cartea !

Daca ti-a placut, arata-mi aici: