O greseala in mentalitate la sala de forta acum 6 ani pe care am repetat-o

Prima zi cand m-am decis sa merg la sala, acum multi ani, am intrat pe usa echipat dupa ce imi facusem abonamentul si aveam in fata mea un instructor cu peste 40 de ani de experienta, iar eu i-am spus:

  • Vreau sa fac exercitii pentru picioare mai mult, eu fac ciclism si de asta am nevoie.

S-a uitat la mine si a inceput sa rada. A zis "Ok, dar haide totusi sa faci cate ceva si pentru restul corpului." Am inceput sa fac exercitiile sub indrumarea lui, insa nu am inteles complet de ce e bine asa decat cateva luni mai tarziu. Cand am observat ca fac crampe la triceps dupa o coborare lunga, cand am auzit alti prieteni ca se plang de dureri de spate pe bicicleta, cand am vazut cum imi tremura ghidonul in maini pe o coborare mai agresiva, cand am vazut ca ma doare gatul, ca imi obosesc bratele si practic restul corpului cedeaza, iar picioarele mai pot mult timp. Abia atunci am inteles ceea ce vreau sa iti spun acum:

In ciclism ai nevoie sa privesti corpul ca si un intreg care lucreaza impreuna.

Ai nevoie de tot corpul cand esti pe bicicleta, asa cum ai observat in exemplele de mai sus. Degeaba poti sa dai tu sprinturi 5 minute, daca te doare spatele dupa o urcare. Performanta unui sportiv e consecinta tuturor muschilor. E ca si o echipa, care lucreaza impreuna, fiecare la timpul lui. La urcari de folosesti de picioare, spate, abdomen, intercostali (la urcari tehnice sau sprinturi), la coborare te folosesti de brate, piept, spate din nou, umeri, iar astea sunt doar cateva exemple sumare.

Ai nevoie de toti muschii cand esti pe bicicleta, iar pentru asta e bine sa ii lucrezi iarna la sala. Sunt o multime de exercitii, o multime de grupe de muschi si suntem coplesiti doar cand ne gandim la ei. Insa exista o logica si o desfasurare logica a acestor exercitii pe care o vom aborda in etapa dezvoltarii musculaturii din programul nostru complet de antrenament.

Intamplarea de mai sus cu instructorul se intampla acum 6 ani.

Insa anul asta am intrat din nou in sala de forta si am facut o greseala similara. Exact la fel, alaturi de mine cu un prieteni cu multa experienta in culturism si bodybuilding, am ajuns la 2 exercitii pentru picioare, iar eu i-am spus ca nu imi plac si ca nu cred ca avem nevoie de ei pe bicicleta.

Este vorba e muschii adductori si muschii abductori.  El, exact la fel, a inceput sa rada, mi-a pus o carte in brate si mi-a spus : "Citeste !"

Am citit si am aflat. Aceeasi logica ca si acum 6 ani. Muschii lucreaza impreuna si se sustin reciproc. E adevarat, aveam dreptate, nu ii folosim, insa stii ce se intampla cu acesti muschi ? Ei sustin muschii principali.

Mai mult, ei intervin si intra in joc intr-un moment foarte important pentru noi: pe final cand suntem obositi.

Motivul pentru care desfasor programul de antrenament Giocoach este ca sa facem lucrurile cu cap, ordonat si sa evoluam asa cum nu am facut-o niciodata. 🙂

Face sens acest articol ?

Daca ti-a placut, arata-mi aici: