Giocoach - Antrenamentul Este Ca Un Bebelus.

Antrenamentul pentru un sezon de ciclism poate fi asemănat cu perioada de sarcină a unui bebeluş.

Un bebeluş, în mod normal, se naşte aproximativ după un anumit numar de luni, nu mai devreme şi nu mai târziu.
La fel, dacă tu îţi doreşti să fii în formă maximă pentru un anumit concurs, îţi plănuieşti toate lunile dinaintea obiectivului final. Împarţi pe etape şi lucrezi în fiecare etapă la diferite abilitaţi care contribuie la forma ta fizică cea mai bună, de la final.

Motivul pentru care am scris acest email, este ca să înţelegi că nu poţi grăbi etapele, altfel fătul se va naşte mai devreme şi nu cred că îşi doreşte nimeni asta 🙂 iar daca este mai tarziu, din nou este o problema.

Acesta este motivul pentru care in Giocoach recomand sa facem toate lucrurile la timpul lor ! Nu am recomandat să pedalăm când am parcurs etapa de forţă, la fel  în etapa de dezvoltare a rezistenţei pe bicicletă nu recomand să facem antrenamente cu diferenţă de nivel, sprinturi sau ritm ridicat, pentru că acestea le vom face mai târziu. Fiecare etapa pe rand.

Dar ce se intampla daca nu respectam acest lucru ?

Fie fortam prea devreme, iar corpul nostru nu este pregatit sa preia acel tip de efort la puls ridicat. Mai mult, corpul nu are o baza (Vezi etapa 2 din plan) pe care poate construi. Vom face antrenamentele, vom creste acea abilitate insa ne vom da seama ca avem alte lipsuri mari si nu putem construi o forma fizica durabila. In ciclism ai nevoie de toate elementele de puzzle ca sa reusesti.

In al doilea rand, facand antrenamente intense fara a urma o crestere progresiva a formei, cresc riscurile unei accidentari. Imagineaza-ti ca la primele ture din primavara, incepi cu intervale la 90%. Cum crezi ca se va descurca corpul tau ? (inima, plamanii, ligamentele, tendoanele). Tot corpul tau se fortifica treptat de-a lungul antrenamentelor si are nevoie de timp sa se refaca si sa se fortifice.

Daca faci lucrurile mai tarziu decat este planificat, presupune ca vei intarzia forma sportiva. Va veni perioada in care vrei sa fi in forma, iar forma ta fizica va fi una prematura. Nu stiu cat de bine am explicat cele 2 exemple, insa ideea care curprinde ambele situatii, este ca lucrurile trebuie facute la timpul potrivit pentru o crestere optima a formei fizice.

Este o logică în spatele a tot ceea ce facem şi vei înţelege tot procesul un pic mai târziu.

În final te las cu un citat care exprimă foarte bine psihologia antrenamentului:

"Fructul necopt este greu de cules şi rău la gust,
pe când fructul copt se culege uşor şi este şi gustos!"

PS: Îţi doresc să guşti din cele mai gustoase fructe pe care le-ai plantat până acum ! 😀

Daca ti-a placut, arata-mi aici: