Am vazut multi dintre voi ca au senzori de puls si cadenta pe bicicleta, ba chiar nu pleaca de acasa fara ei si m-am intrebat imediat: oare ei stiu cum, cand si la ce se folosesc sau doar se uita pe niste cifre pe ecran ? La aceste intrebari voi incerca sa raspund in acest articol.
In primul rand, este bine sa intelegi faptul ca fara cateva notiuni de baza, acele cifre ale pulsului si cadentei nu isi gasesc niciun rost pe ecranul de la ciclocomputerul tau si cu atat mai mult in focusul si atentia ta.
As imparti lucrurile inca de la inceput, pentru ca sa stii unde te incadrezi si in functie de asta sa stii ce ai de facut. Astfel:
- Daca ai ambitii la podium cumpara senzorii de cadenta si puls si invata sa ii folosesti.
- Daca pedalezi doar de placere, dai jos si pe cei care ii ai si deschide bine ochii in jur cand pedalezi, pune intrebari oamenilor de langa tine si asculta-i cu interes (asta ai de facut ca sa te bucuri de o tura, nu sa te uiti la cifre)
Acum, poti alterna intre aceste 2 categorii. Eu personal am si ambitii de podium, dar am si ture cand las Garminul 830 acasa cu totul si nu ma intereseaza nicio cifra. E important sa faci diferenta intre cele 2 situatii si sa mentii echilibrul intre ele totodata. In caz contrar esti ori cu ochii numai pe cifre chiar si cand nu ar trebui sau esti prea relaxat si ai rezultatele pe care ti le doresti.
De ce este important sa faci diferenta intre aceste 2 situatii si sa iti alegi cand pleci de acasa ce fel de tura va fi : de antrenament sau de placere, pentru ca daca le incurci intre ele apar frustrari. In senzul ca, poate alegi sa iesi cu un grup de prieteni la o tura, iar de obicei astfel de ture sunt lejere si nu vei putea face antrenament in timpul lor (adica focus pe cifre). Antrenamentul il faci cel mai bine singur sau cu prieteni care stii ca sunt de nivelul tau sau chiar mai buni. Ideea este ca nu se amesteca intre ele aceste 2 situatii.
Cifrele de pe Garmin au rol si rost doar daca te antrenezi specific, daca pedalezi de placere nu au niciun rost. In a 2-a situatie cel mult te poti uita pe ciclocomputerul tau la distanta parcursa, la timp, ce temperatura este afara sau cat ai urcat in timpul turei, la calorii daca ai in plan sa slabesti, dar atat, nu si la puls, cadenta, viteza medie, watti, etc (indicatori specifici)
Pe de alta parte, la garmin 830 mai sunt cateva chestii foarte misto pe care le poti urmari chiar daca nu ai ambitii la podium, de exemplu:
- poti pune track-ul gpx sa stii pe unde este traseul daca nu ai mai fost de mult sau este complet nou
- poti sa vezi cate urcari mai ai din traseu
- poti sa vezi cat de grea este urcarea, cat mai ai de urcat si daca se face mai lina sau mai grea mai tarziu.
Haide sa trecem la subiectul articolului acum ca am prezentat situatia si sa vedem, in cazul in care vrem sa ne antrenam, cum folosim senzorii de puls si cadenta.
1.Senzorul de puls
Doar ca iti stii in timp real pulsul, nu te ajuta cu nimic. Uneori e mai mare, alteori este mai mic. Asa si ? ce faci cu aceste informatii ?
Acest senzor incepi sa il folosesti la adevarata valoare, atunci cand incepi sa faci antrenamente tematice, specifice. Cand iti faci un plan de antrenament pentru 1 an de zile. Pentru ca intr-un plan de antrenament ai mai multe etape pe care le parcurgi treptat spre varful de forma unde ajungi la cea mai buna forma fizica si sportiva din tot sezonul.
Ai ghicit ! In functie de aceste etape te vei pregati la diferite valori ale pulsului, astfel:
- in etapa de baza vei pedala la un puls de pana in 70% din pulsul maxim, deoarece la aceasta valoare a pulsului dezvolti zona aeroba si rezistenta pe bicicleta. In aceasta perioada si datorita acestor tipuri de antrenament dezvolti resursele de glicogen de care ai nevoie mai tarziu.
- in etapa de constructie vei accelera putin si vei avea antrenamente specifice in care cresti cu pulsul la 80% din pulsul maxim.
- in etapa de varf de forma se fac antrenamente in care jonglam cu mai multe tipuri de intervale intre 90%-100%.
Toate aceste antrenamente nu se fac dupa ureche, deoarece iti poti face mai mult rau in unele cazuri.
Acest articol este doar informativ, sa iti faci o idee, dar nu te indrum sa incepi sa faci antrenamente tematice de unul singur daca nu ai mai facut. Si cei cu experienta fac o multime de greseli cand vine vorba de pregatire. Din acest motiv, noi abordam toate etapele de pregatire in programul complet de antrenament Giocoach, unde disecam fiecare aspect al pregatirii timp de 1 an de zile si in discutii de grup unde invatam cum se face un antrenament serios care sa iti aduca rezultatele la care nu stii cum sa ajungi acum, dar le vezi la cei din jur.
2. Senzorul de cadenta
Inainte sa treci mai departe, ar fi bine sa inveti ce importanta are cadenta de 90 de rotatii din acest articol: https://giolive.ro/2017/12/02/cadenta/
Dupa ce citesti articolul de mai sus, poti sa revii aici sa continuam.
Acum ca am stabilit impreuna ca valoarea de 90 este cea mai eficienta pe bicicleta, ai inteles de ce e important sa te uiti la cadenta pe ceasul de la bicicleta si sa fii cat mai aproape de aceasta valoare.
Nu vei reusi din prima, este nevoie de exercitiu si antrenamente specifice si aici.
Oamenii cu care ma antrenez au observat o imbunatatire atunci cand au reusit sa creasca cadenta medie in timpul turelor, desi initial mergeau in forta la 60-70 rpm. A fost nevoie de cateva luni, dar a meritat.
Si cu cifrele de la cadenta de pe ciclocomputer poti face antrenamente specifice care dezvolta diferite abilitati la tine pe bicicleta.
Stiai ca poti cu ajutorul senzorului de cadenta sa devii mai puternic pe bicicleta sau mai rapid ? Bineinteles, nu doar uitandu-te la cifre, ci efectuand mai multe antrenamente intr-un mod anume.
La cadenta mica sau la cadenta mare, dar aceste 2 cuvinte sunt foarte relative (mic si mare), cat de mic. cat de mare si mai ales cat de mult timp ? Fara o definire clara a acestor valori, nu vei reusi sa dezvolti exact acele abilitati la tine. De exemplu, peste anumite valori ale cadentei, nu mai dezvolti puterea pe bicicleta, la fel sub anumite valori nu dezvolti viteza. Combinatia intre aceste 2 abilitati bine dezvoltate dupa o munca serioasa, din punctul meu de vedere este cel mai bun lucru pe care poti sa il faci ca sa iti cresti performantele pe bicicleta.
Vezi ? Antrenamentul nu e chiar asa de simplu.
Trebuie sa iti mai spun, ca facand toate aceste lucruri asa cum trebuie, vei observa de unul singur ca vei investi mai putin timp in antrenament decat inainte si vei fi mai eficient.
Asadar, train smart, not hard !
PS: Daca vrei sa inveti sa te folosesti la potential maxim de ciclocomputerul tau si sa devii mai performant pe bicicleta, te invit sa te antrenezi cu noi in programul complet de antrenament pentru ciclistii care vor sa ajunga in cea mai buna forma in care au fost vreodata. Vezi aici detalii: http://www.giolive.ro/giocoach/
Sau vezi aici cu cine te poti antrena in Romania: https://giolive.ro/2021/06/01/cu-cine-sa-te-antrenezi-romania-pe-bicicleta-7-optiuni/
PS1: Daca inca nu ai si iti doresti ciclocomputerul Garmin 830 pe care il recomand cel mai mult si il folosesc de 4 ani cu succes, il poti vedea aici: https://tinyurl.com/yckmz8b7