Cum a fost la Campionatul National de XCO (CrossCountry)

Campionatul National de XCO este una din cele mai importante competitii din sezon.

Daca in alti ani stiam de cu 1 an inainte cand va fi si unde, anul acesta am aflat cu totii doar cu 3 saptamani inainte ca va fi cu 1 luna mai devreme decat ne asteptam. Nu a fost acest aspect o problema asa de mare pentru noi in liga a 2-a, insa a scurtat perioada de pregatire pe care o aveam la dispozitie.

Odata ce am aflat data competitiei, am inceput un program specific de pregatire care avea rolul de a ma pune intr-o forma cat mai buna pana la startul competitiei de ciclism. Am si prezentat aceste zile de antrenament pe pagina de facebook Giolive unde am povestit in fiecare videoclip ce am facut si ce aspecte importante am intalnit.

Vezi aici seria de videoclipuri: https://www.facebook.com/GioLiveee/videos

Dar haide sa lasam antrenamentul deoparte si sa vorbim despre Cluj, deoarece despre antrenament povestim pe larg luni de zile in programul complet de antrenament pentru ciclistii amatori.

In caz ca nu am mentionat inca, de data aceasta Campionatul National de XCO s-a organizat pe meleagurile Clujene in acest an. Organizatori fiind Federatia de ciclism,Transilvania MTB impreuna cu Vlad Sabau care a fost de fapt omul de la platane din spatele atator denumiri de institutii si branduri.

Scurt a fost timpul de organizare si pentru el, iar ceea ce a iesit a fost cu fainosag.

Am pornit la Cluj de sambata dimineata cu 1 zi inainte de concurs cu planul de a face recunoasterea traseului. Inca de cand am ajuns pe strazile din Cluj, am inceput sa revad prieteni biciclisti, ceea ce m-a incantat foarte foarte tare. Parca aveam fluturi in stomac.

Primii au fost direct Vicele (asa cum ii spun eu in continuare) : Catalin Sprinceana si Luiza.

Apoi au urmat baietii de la Merida cu regina dupa ei (Doina Titei), Marius Pescaru omul din spatele unuia dintre cei mai talentati rideri romani. De aici incolo deja salutam pe oricine vedeam pe bicicleta, asa de bucuros eram ca ma aflu acolo 🙂

Dupa o masa bogata in carbohidrati la Roata Fagetului, m-am urcat pe bicicleta si am dat o tura pe traseu impreuna cu Killer si Otniel. Vezi aici si tu cum s-a prezentat traseul de la Nationale:

Traseul unul frumos si pe gustul meu: adica cu multe urcari. In plus, avea ingrediente de toate felurile: bolovani de coborat sau de ocolit. Traseul avea si busteni de sarit, vreo 3 la numar, pante abrupte de coborat si, dupa cum am spus, urcari de toate felurile lungi, scurte, pe iarba, in curba, pe radacini, grele, abrupte. Am spus deja abrupte ? Mi-au placut toate !

Din unele puncte de vedere un traseu nu chiar simplu. Am avut prieteni care s-au inscris si nu au mai participat.

Din alte puncte de vedere (al meu), un traseu pe care l-am putut face la prima vedere, ceea ce nu s-a mai intamplat la XCO. Mereu trebuia sa analizezi portiuni, sa incerci de mai multe ori.

Una peste alta, un traseu foarte frumos dupa mine cu diferite elemente distractive pe care le-am savurat si un traseu de mountainbike care a necesitat o munca mare pentru cei care au lucrat la pregatirea lui.

Dupa o seara la povesti cu familia Farkas din Cluj pe care m-am bucurat foarte tare sa ii vad din nou (si cat au crescut unii) a venit ziua competitiei.

Multumit de pregatirea pe care am facut-o si fara asteptari, doar cu bucuria in suflet ca ma aflu din nou la start. De mentionat ca a fost pentru prima data cand am inceput sezonul competitional direct cu cea mai importanta competitie.

Cel mai amuzant moment a fost strigarea la start, cand am constatat ca sunt in ultima linie. M-am gandit ca e datorita faptului ca nu am “puncte” sau ceva, insa mi-a trecut cand l-am vazut langa mine pe actualul campion national la amatori. Atunci am constatat ca este pur si simplu o aiureala a arbitrilor.

Cum sa pui in ultima linie cel mai bun sportiv din competitie ?
La Killer ma refer. Omul acesta tocmai castigase si competitia de vineri, fiind campion national amatori la XCC.

Astfel mi-am dat repede seama ca va fi doar o cursa distractiva.

Primele 2 ture au fost doar de depasire a concurentilor care in mod normal ar fi trebuit sa fie in spate. Urmatoarele 3 ture am reusit sa ajung pana langa locul 4, pe cea mai grea urcare din traseu, cu locul 6 in spatele meu si cu muschii intinsi bine.

Am avut un moment de lipsa de concentrare si relaxare dupa urcare, timp in care am pierdut pozitia 5 dupa care restul traseului a fost mai mult la vale fara alte zone unde pot face diferenta.

Astfel, am incheiat competitia pe locul 6 la putin peste 1 minut de podium. Foarte multumit de forma sportiva raportat la km parcursi pana acum, comparativ cu ceilalti rideri alaturi de care am concurat cot la cot, lucru care ma incanta si inteleg ca nu am pierdut atat de mult datorita pauzei din pandemie.

In functie de calendar, ne vedem la urmatoarele competitii.

Chiar, tu stii care sunt urmatoarele competitii de MTB si cand se organizeaza ?

Comanda calendarul cu ciclisti romani de TOP si vei primi in fiecare luna pe email toate competitiile de MTB care se organizeaza in Romania impreuna cu toate informatiile de care ai nevoie. 😉

Ne vedem la start !

Daca ti-a placut, arata-mi aici:

Lasă un răspuns