Pentru ca intalnesc tot mai des intrebarea ce inseamna XCO sau XCM ? Ori care e diferenta intre ele, precum si ce alte denumiri pe care nu le intelegem mai vehiculeaza prin limbajul sportivilor ciclisti, am hotarat sa prezint intr-un articol ce semnifica fiecare si sa ridicam putin ceata.
Cu care vrei sa incepem ?
Cel mai des ai auzit de XCO probabil. Este si singura proba olimpica dintre toate.
XCO sau Cross Country Olimpic, probabil te intrebi la a 2-a denumire unde este X-ul, nu ? Si eu ! 🙂
Lasand gluma deoparte, aceasta disciplina se desfasoara pe un circuit cu o lungime intre 4-10 km şi cu o durata pana in 2 ore. De obicei dificultatea traseului este peste media maratoanelor (despre care vorbim la punctul urmator).
Pe parcursul celor 4-5 km se intalnesc tot felul de portiuni tehnice atat pe urcare cat mai ales pe coborare, care pun serios la incercare abilitatile sportivilor. Deseori este nevoie sa vezi aceste portiuni inainte de start, altfel ai foarte mici sanse sa parcurgi eficient si in siguranta traseul.
De mentionat ca in cadrul Cupelor Mondiale sau al Campionatului Mondial, dificultatea acestor trasee poate intrece nivelul de Enduro (vorbim si de el mai tarziu) pe care il cunoastem noi in Romania.
Din acest motiv sportivii ajung in zona traseului cu cateva zile inaintea startului si fac mai multe ture pe traseu pentru a observa portiunile dificile si a incerca diferite abordari pana cand ajung la cea mai buna si rapida varianta.
Recomandarea mea este sa nu parcurgi un traseu de tip XCO fara sa il vezi inainte.
XCM sau Maratoanele, cum suntem noi obisnuiti sa le spunem sunt cursele lungi care pot ajunge la peste 100 de km. De exemplu traseul campionatului mondial de maraton depaseste 100 de km de fiecare data, iar diferenta de nivel este considerabila >3000m.
Este cea mai populară cursă practicată de cicliştii amatori.
Dificultatea traseului este medie si peste medie.
Ca idee, un traseu de maraton il poti parcurge la prima vedere. Insa daca ai posibilitatea iti va prinde foarte bine sa il poti vedea dinainte. In functie de ambitiile pe care le ai vei alege sa vezi un traseu dinainte sau nu.
DE CE ?
Oamenii care tind la podium vor dori sa stie fiecare bucatica din traseu pentru a isi face cea mai buna strategie:
- sa aiba o idee despre cum se simt pe parcursul traseului
- sa stie cat de tare vor pleca
- sa stie unde sunt cele mai bune locuri de alimentare si mai ales ce tip de alimente consuma in diferite portiuni ale traseului.
Vezi 3 pe care eu le folosesc cel mai des.
- unde pot ataca sa faca diferenta
- pur si simplu sa stie ce urmeaza in timpul cursei dupa un anumit numar de km, dar poti face asta si cu Garmin 830.
Vezi aici cum: 10 lucruri pe care le iubesc la Garmin 830
XCC (Cross Country Short Circuit) – este o cursă pe un circuit scurt de maxim 2 km şi cu o durată de maxim 60 de minute, pe care se fac mai multe ture.
Ritmul este cel mai intens din ce ai vazut. Finishul este mereu la sprint.
Distanta intre primii rideri pe toata durata cursei este foarte mica.
XCE (Cross Country Eliminator) – cursă cu startul în blocuri de câte 4 sau 6 ciclişti, pe un traseu scurt, de maxim 1000 m, parcurs o singură dată. Cursa se desfăşoară în sistem de manşe cu calificare în etapa următoare. Traseul poate fi spectaculos, cu obstacole artificiale.
XCP (Point-to-point Cross Country) – este o cursă ce are startul şi finish-ul în două puncte diferite, cu start în grup, cu o lungime mai mică decât cea de maraton, fiind asimilată ca regulament cu cele de XCO
XCT (Cross Country Time Trial) – cursă de contratimp care se desfasoara pe traseu de dificultate similara XCO
4X (Four Cross) este o probă de coborâre ce se desfăşoară pe un traseu tehnic în coborâre în manşe de câte 4 concurenţi, cu o durată de maxim 60 de secunde.
Enduro si-a facut debutul in Romania la Resita in 2013 prin Metal Enduro. Este o proba de ciclism cu dificultate mare. Aceasta se desfăşoară pe un traseu compus din mai multe speciale (probe) si zone de tranziţie (în general urcări).
Concurenţii trebuie să parcurgă tot traseul, dar vor fi cronometraţi doar pe bucăţile de coborare, pe care le vor parcurge cu start individual. Este disciplina de MTB cu cea mai mare creştere în popularitate din ultimii ani.
DH – Downhill este disciplina cea mai dificila pe bicicleta. Ocupa rangul cel mai de sus in clasamentul disciplinelor datorita riscurilor. Traseele implica cel mai mare nivel de dificultate al obstacolelor. Probele se desfasoara doar la vale si sunt cronometrate.
Trial-ul este o disciplina cu mult stil si cu biciclete şi tehnici specifice. Trial-ul implică parcurgerea unui traseu cu obstacole de mari dimensiuni, prin sărituri şi treceri ce implică tehică şi echilibru. Probabil este asimilat de unii ca MTB insa este foarte diferit, iar circuitul este dedicat acestei probe.
Pump Track – se desfasoara pe un traseu special amenajat cu multe damburi, rampe si alte elemente de sarit, balanta si echilibru unde ai nevoie sa te folosesti din plin de cinecitatea bicicletei tale. Astfel incat sa consumi cat mai putina energie, iar viteza sa fie optima.
MTB-O (Mountain Bike Orienteering) sunt competitii de orientare turistica pe bicicleta ce implică parcurgerea unui traseu între diferite locatii pe care le gasesti cu ajutorul coordonatelor sau a hartilor. Abilitatile de orientare sunt cele la care se face cel mai puternic apel.
Cum ti se pare acum subiectul ? Esti mai stapan pe aceste abrevieri si prescurtari ?
Daca mai ai intrebari, lasa-le te rog mai jos.