Recent, Federatia Romana de Ciclism a anuntat noi categorii de concurs in regulamentul FRC, articolul oficial aici : Modificare categorii
Inainte de a spune orice, vreau sa mentionez ca nu ma simt afectat de noile categorii de concurs, insa cunosc mai multi oameni pe care cred ca nu ii incurajeaza aceasta decizie, ei sunt motivul pentru care formulez aceasta opinie.
Pe scurt, reies urmatoarele noutati pentru 2018:
- nu mai exista categoria dedicata juniorilor amatori, decat cadeti (legitimati) si juniori (legitimati)
- toate categoriile de varsta amatori vor concura in calendarul FRC intr-o singura categorie : Amatori OPEN.
- apar categoriile legitimate:
- Master 1 ( 30-39 ani )
- Master 2 ( 40-49 ani )
- Master 3 ( 50+ )
In aceste categorii de Master vor fi obligati sa se inscrie toti fostii Elite.
Categoriile de Elite si U23, raman la fel.
Ce parere ai pana aici ? 🙂
Din punctul meu de vedere, din aceasta schimbare rezulta 2 lucruri:
1. Performanta.
Care este si unul din motivele pentru care au implementat aceste categorii de concurs. In sensul ca, acum este putin mai clar cine face ciclism serios si cine e doar amator si nu are pretentii.
2. Partea negativa
Faptul ca 70-80% dintre oamenii care vin la concursuri sunt neglijati, iar aceasta decizie cred ca ii va descuraja sa mai participe la competitiile din acest calendar.
De ce ?
Sa luam 2 exemple:
Primul exemplu este al unui om la 35 de ani, cu job 5 zile pe saptamana, familie si cu aspiratii in ciclism, care se antreneaza in restul timpului cat poate el de serios si cand isi permite, de 3-4 ori pe saptamana. Motivatia lui de a merge la concursuri este ca daca este serios si se pregateste, ar putea fi pe podium. In perioadele lui bune obtine un loc 2-3, la cate un concurs. Este amator, s-a apucat de acest sport de curand si ii place, stim cu totii de ce 🙂 Participa la concursuri, la fel ca si noi toti, pentru ca exista sansa sa castige. Competitia are scopul de a tinti spre locul 1. Desi este greu, iar adversarii numerosi, speranta e acolo pentru el.
Dupa noul regulament, orice vis al lui de vreun podium vreodata s-a dus. Cunosc multi oameni in aceasta situatie, care se antreneaza frecvent, deci cat de cat serios pentru un amator. Nu exista unul sa nu isi doreasca sa fie pe podium. Iar acum, prietenul nostru din exemplu, din 4-5 adversari pe care ii avea in vizor, are acum cateva sute. Ce sanse are ? Ce motivatie sa mai pedaleze el 3-4 zile pe sapt, 9-10 luni pe an?
Daca anul trecut dupa un concurs pentru care a facut sacrificii, se intorcea acasa si ii spunea sotiei:
“-A fost un concurs reusit, am terminat pe 5 la doar 2 minute de locul 3. Data viitoare cred ca ma intorc cu o medalie”.
Acum dialogul va suna ceva de genul: “-A fost bine. Am terminat pe 36.”
FRC, ar veni si ar spune: Sa se inscrie la Master 1 (30-39 ani), daca e asa serios si vrea podium.
Ok, am mentionat ca el are job, familie, etc. Ciclismul este oricum un sport costisitor, e mai bine sa nu ne amintim. 🙂 Sunt oameni care nu vin la concursurile importante din lipsa de fonduri. O cazare, o inscriere, 1-2-3 mese, un drum pana la Cluj sau Sibiu, costa. Cand ai un calendar modest totusi de 10-15 concursuri, vorbim de niste costuri serioase deja. Echipamentul, nu mai vorbim. Ideea e ca sportivii amatori nu dau pe afara de bani. Exista concursuri unde castigatorul la general nu castiga indeajuns incat sa recupereze cheltuiala doar cu acel concurs. ( Nu dam exemple )
Ce varianta ii ofera FRC ? Master 1 ! Hai sa vedem…
Pai ce sa vedem… decat si mai multe costuri decat avea deja prietenul nostru amator:
in primul an 500 lei (afiliere club la federatie)+500 lei (taxa anuală membri afiliati) + 70(taxa licența master) + 100 lei ( asigurare medicala ) = la un club de 5 oameni vine un total de 370lei de persoana sau 1350 lei/club -> in buzunar la FRC, anual ce-i drept.
Apoi de anul viitor câte 850lei/club in fiecare an, cifrele sunt extrase de aici: Taxe FRC
Acestea sunt cele 2 optiuni pentru prietenul nostru. Prima optiune Amatori OPEN care il motiveaza, dar sa se apuce de cricket nu de ciclism, iar a 2-a din sarac si mai sarac.
Al doilea exemplu este al unui junior de 14 ani, asa cum eram si eu cand m-am apucat de ciclism si nu imi permiteam nici o inscriere de 50 de lei la un concurs, cu atat mai putin un echipament complet. Ce variante are acesta ? Pai nu are nicio varianta de fapt, ca are 14 ani, categoria de cadeti incepe de la 15 ani. Asadar, voi lua un exemplu de 15 ani ca sa fie bine, sa nu fie rau 🙂 La 15 ani, juniorul are o singura optiune:
- cadet legitimat
Adica ? Pai aceeasi discutie de mai sus de 400 de lei anual. Practic, faci cum faci, vrei podium ? Baga mana in buzunar! De fapt, juniorii sunt obligati sa bage mana in buzunar din start, ei nu au optiuni.
Un alt motiv al FRC pentru aceasta schimbare, este ca odata cu aceste categorii de concurs, fostii sportivi Elite nu vor mai putea participa alaturi de amatori, fiind obligati sa se inscrie la master. Spun ei ca s-ar elimina eterna discutie si nemultumire: profesionist vs amator care participau impreuna. O chestie buna, dar degeaba daca acum ii pui pe toti amatorii la un loc si cred ca sute de amatori pe care ii bagi intr-o singura categorie sunt mai importanti decat 3-4 fosti Elite care participa la amatori.
De ce categoria asta Amatori Open ? FRC spune ca, ciclistii care fac acest sport doar de placere pot fi incadrati intr-o singura categorie, ei neavand pretentii. Daca au pretentii sa se legitimeze.
Pai sa ne plimbam cu bicicleta si sa mancam banane, nu putem face asta si acasa ?
Una peste alta, ce deduc eu din toata treaba aceasta cu noile categorii ?
Ca la FRC vor ajunge si mai multi bani, de la sportivi, cluburi si organizatori, care toti cotizeaza sa fie afiliati. Ceea ce e un lucru bun in teorie, insa sa vedem daca se intorc in vreun fel inapoi spre sportivi acesti banuti. Adica daca dupa o cupa nationala de 5 etape, castigatorii sunt recompensati cu ceva mai mult decat o medalie din partea FRC, pentru tot acest efort nu doar fizic, ci si financiar.
Pe principiul, cere-cere, dar ce oferi ? FRC nu prea spune ce ofera, decat liste de preturi.
- esti fost Elite -> la Master cu tine obligatoriu – deci obligatoriu taxa
- esti junior -> nu ne intereseaza daca inca nu stii cu ce se mananca ciclismul, la cadeti sau juniori cu tine obligatoriu – deci obligatoriu taxa
- amator si ai pretentii ? -> Master – banii jos, ochii la usa !
Ce beneficii ai de pe urma acestei taxe ?
Pui prea multe intrebari ! 😀
Sa nu exageram totusi, te alegi cu o asigurare medicala si analize la zi. Daca mai este si altceva pe langa aceasta, atunci cu acel lucru ar fi trebuit sa inceapa FRC articolul privind noile categorii.
Imi pare rau sa vad ca federatia neglijeaza total marea masa de amatori, acest procent de oameni de care cred ca depinde organizarea evenimentelor de ciclism si care sustin existenta ciclismului in Romania.
In felul acesta, datorita motivatiei scazute, vom vedea tot mai putini amatori la concursurile din calendarul FRC. Un lucru deloc de dorit, deoarece caramida primordiala cred ca sunt amatorii. Mai putini participanti la concursuri, mai putini sponsori -> mai putine premii. Totodata amatorii sunt cei care fac 90% din cumparaturile care se fac in magazinele de ciclism.
Ca sa avem o pozitie asupra acestei decizii, ne ramane sa ne intrebam simplu:
Noile categorii de concurs ii incurajeaza pe amatori sau nu ?
Desigur, satisfactia amatorilor nu este datoria FRC, ei se ocupa de organizare si performanta, dar cred ca totul este un ciclu si ca performanta este influentata de prezenta amatorilor.
Acum, situatia nu e chiar atat de neagra, caci aceste categorii se aplica doar in calendarul FRC, momentan. ( in sezonul 2018) Pe de alta parte, sunt destul de multe alte competitii in afara acestui calendar unde categoriile de concurs vor fi cele normale si unde accentul se pune pe bucuria participantilor ( Vezi Cozia Mtb sau Baru Mare de exemplu ).
Inchei pozitia mea cu optimism si am incredere totusi ca, una peste alta, aceasta schimbare va avea efecte pozitive pe care poate nu le vedem sau nu le intelegem acum. Am incredere ca aceasta implementare a noilor categorii de concurs, luata in urma discutiilor cu o multime de oameni importanti din ciclism, va fi o alegere buna si constructiva pentru ciclismul romanesc.
Ca o mica paranteza, cred ca un pas spre performanta nu este legitimarea si taxele, ci prezenta unor modele de ciclisti romani care traiesc mai bine decat un angajat la Lidl. Cand avem un Kelemen Arpad care dupa un sezon (2017) in care a castigat toate competitiile de mtb si cele mai importante titluri, castigurile sale financiare sunt in jur de doar 3000E, spre ce ii incurajam pe sportivi ?
Ok facem abonamente anuale, dar ce promitem sportivilor legitimati, Elite sau care se dedica 100% ?