Paralela : Povestea lupilor din YellowStone si ciclismul in viata noastra.

In urma cu ceva timp am citit o poveste despre o haita de lupi care a fost adusa in Parcul Yellowstone in anul 1995 pentru a reface ecosistemul.

Mi s-a parut fascinant ceea ce a urmat.

Lupii au avut un efect benefic asupra ecosistemului, deşi au reputaţia de „ucigaşi”. Prin faptul că ucid mai multe specii de animale pentru a supravieţui, lupii dau naştere altora.

Când au fost reintroduși lupii în parcul Yellowstone, exista doar o colonie de castori, potrivit specialistului în științele naturii, Doug Smith, responsabil cu proiectul de reintroducere a lupilor în Yellowstone. Astăzi, parcul găzduiește nouă colonii de castori, potrivit yellowstonepark.com.

Prezența lupilor a declanșat o „cascadă trofică” a cărei studiu a durat peste 20 de ani și încă uimește specialiștii.

Pentru a putea explica trebuie să ne întoarcem în timp, în anul 1930, când lupii din Yellowstone au fost eliminați. Deși elanii erau prada urșilor negri și grizzly, pume și coioți, lipsa lupilor a scăpat elanii de o mare teamă, iar aceștia au trăit bine, poate chiar prea bine. Elanii nu și-au mai mutat culcușul pe perioada iernii, așa că au folosit foarte multe resurse ale parcului Yellowstone: salcie și plopi. Acest lucru a fost greu pentru castori, care au nevoie de salcie pentru a supraviețui iarna.

În ziua de azi, standurile de salcie sunt mai mari pentru că prezența prădătorilor îi pune în mișcare pe elani, astfel aceștia n-au timp să consume o cantitate mare din aceste plante, iar castorii au avut o sursă de hrană pe perioada iernii.

Barajele castorilor au efecte multiple asupra fluxului hidrologic, iar salciile găzduiesc păsări cântătoare. „Am descoperit că ecosistemul este incredibil de complex”, afirmă zoologul Doug Smith.

Cercetătorii de la Universitatea Berkley au mai descoperit că această combinație între mai puțină zăpadă și mai mulți lupi a fost un beneficiu pentru necrofagi, atât mici, cât și mari, de la corbi până la urși grizzly.

Cercetătorii în științele naturii au avut ocazia rară, aproape unică să documenteze ce se întâmplă atunci când un ecosistem devine întreg din nou, când o specie cheie este reintrodusă în ecosistem, iar rezultatul a fost uimitor.

Am adus in vedere aceasta poveste deoarece consider ca un asftfel de efect il are ciclismul in viata mea. De cand am descoperit acest sport, a inceput o cascada de evenimente si intamplari care au modelat cu totul viata mea.

Daca inainte sa practic ciclismul ma jucam ore in sir pe calculator, am inceput apoi sa investesc timpul acela in antrenamente, care au rezultat in victorii la concursuri, in primele premii si mici satisfactii. Ciclismul m-a cladit o fire mai organizata decat inainte. Pentru a avea timp de antrenamente a trebuit sa fiu mai eficient la scoala. Am inceput sa imi setez obiective, mai intai sportive, apoi personale. Am inceput sa am viziuni legate de acest sport care s-au concretizat si au generat alte legaturi, intrebari, ganduri si visuri in mintea mea. Disciplina, seriozitate, munca, amanarea recompensei, optimism, recunostinta sunt doar alte trasaturi sau obiceiuri pe care le-am dobandit multumita sportului.

Pe langa toate acestea, am ajuns in locuri in care nu as fi ajuns altfel si am cunoscut o multime de oameni deosebiti pe care nu i-as fi intalnit altfel. Unii dintre ei ma citesc, altii ma incurajeaza, asa cum esti tu si iti multumesc ! 🙂

Sper ca te-a inspirat povestea lupilor si ciclismul in viata noastra.

Daca ti-a placut, arata-mi aici:

Lasă un răspuns